Auto Parts

Auto onderdelen voordelig bestellen

Ben je van plan om binnenkort één van je auto’s te verkopen, maar heb je niet onmiddellijk een idee wat je moet doen om alles in orde te krijgen, dan kan je best wat tips gebruiken.

Particulier auto verkopen: welke documenten?

Bij particuliere verkoop van je auto, heb je een aantal documenten bij je om te overhandigen aan de koper:

Alle boorddocumenten: het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het onderhoudsboekje. Bij particuliere verkoop moet je je auto eerst laten keuren. Dit attest is slechts twee maanden geldig. Heb je je auto binnen die termijn niet verkocht, dan moet je auto opnieuw naar de keuring. Deze keuring is niet nodig wanneer je je wagen overlaat aan een garagist of autohandelaar.
Een Car-Pass: de Car-Pass vraag je aan bij de autokeuring. Dit bewijst de kilometerhistoriek van je auto. Dit is een verplicht document om bij particuliere verkoop af te geven aan de koper. Is dit niet in orde, dan is de verkoop eigenlijk ongeldig en kan de koper zijn geld nadien terugeisen.

De verkoopovereenkomst: een verkoopsovereenkomst kan zelf worden opgesteld in twee exemplaren met de volgende gegevens:
de aankoopdatum
beide namen
handtekeningen en adressen van koper en verkoper
de prijs en hoe hij wordt betaald (vb in contant geld),
een goede beschrijving van je auto: welk merk, model, type, motorvermogen, chassisnummer, eerste inschrijvingsdatum, kilometerstand…
en belangrijk: de nota… ‘verkocht in de door de koper gekende staat.’ Deze vermelding dekt je niet bij ontdekking van verborgen gebreken door de koper. Indien bewezen kan worden dat je op de hoogte was op de dag van de verkoop, kan de koper je in gebreke stellen. De koper tekent ook dat hij de Car-Pass heeft ontvangen.

Particulier auto verkopen: prijsbepaling

Natuurlijk weet je bij particuliere verkoop graag wat je auto waard Particulier auto verkopenis. We noemen dit de dagwaarde. Op basis van merk, type, bouwjaar en kenteken kan dit een indicatie zijn bij verkoop. De dagwaarde wordt ook door verzekeringsmaatschappijen gebruikt om je premie uit te rekenen. Dit kan online op diverse websites bij ingave van deze gegevens zoals Autocheck.nl of via de koerslijst van de ANWB. Je auto zelf aan een particulier verkopen kan een goeie prijs opleveren, maar dit vergt wat onderhandelen en afspraken maken met de potentiële koper. Uiteraard wil de koper een verzorgde auto, zonder veel schade of ongevallen. Zorg dan ook dat je wagen er piekfijn uitziet bij presentatie en wees eerlijk ten opzichte van de koper. Goeie afspraken, maken goeie vrienden!